Max!







Åh, så vaaaacker han är! Ni måste hålla med om att det är något speciellt med honom.
Jag läste att namnet "Max" betydelse är "den störste" - och jovisst finns där något mäktigt över honom. Ögonen har något utrycksfullt, som jag inte riktigt kan sätta ord på.

28-29 september 2010 - Tyskland

Hallu!

I två dagar har det nu varit fint, men ack så kallt höstväder! Nu börjar det verkligen bli dax för vinterjacka, halsduk, vantar och varma skor.

Som jag möjligtvis har berättat tidigare, så är det projektvecka i skolan denna vecka. Igår delades vi in i grupper och av alla 15 grupper, så lyckades jag hamna med Jule.. liten risk alltså! Men fan vad glad jag blev, haha!
Vi skulle läsa någon text och göra en mindmap om "upplysningstiden", om jag fatta det rätt. Ja, helt rätt.. jag gjorde inte så mycket där heller.. usch så lat jag känner mig.

Efter skolan så ville Birte ut och jobba i trädgården och jag hängde på. De har en sådan rolig gräsklippare.. ni vet en sådan gul vi hade när jag var mindre, mamma & pappa? de har något liknande den och jao.. jag klippte hela gräsmattan för det var så kul x)
Så mamma & pappa.. om ni någon gång i framtiden vill ha hjälp med gräsmattan.. handla en sådan rolig makapär igen :D
Sen framåt kvällen åt jag, Birte och Lennart fruktsallad! Mummmms.

Idag mötte jag en tjej som hette Leah på vägen till skolan (hon går i min.. förhoppnigsvis nya klass), pratade rätt mycket med henne i början av dagen och på facebook idag hade hon addad mig och frågade ifall vi skulle ha följe imorgon. Hehe, jag blev glad och sa såklart ja!
I skolan var jag i grupp med Jule (igen), Luke och Nikko. Vi satt typ i datorrummet mesta tiden i skolan och sökte. Jag arbetade inte fråns i slutet typ. Då sökte jag om världsproblem och vad man kan göra åt dem.
Alltså där är en lärare som jag INTE tycker om, inte alls! Jag vet i alla fall vilket ämne jag ska be om att inte ha senare, för jag skulle inte klara av honom alls. Jag skulle tröttna tillslut på att vara snäll och vänlig och bara fråga han rakt ut om han kan ta och lugna ner sig eller vad är det som stör han sig mycket?! bara för att han är en lärare så ska han inte tro att han har värsta makten, och tror han det så borde han ta och tänka om!!!!!!!
Ahhh.. jag är lack. Tycker INTEINTEINTE om människor som han.

Ja.. i alla fall så åt jag pizza nu på kvällen med Lenni och Birte (Kai är iväg på arbetsresa nu tills fredag kväll).
och ja.. nu sitter jag här och ska snart nanna.

Hejdå!<3

Amanda

27 september 2010 - Tyskland

Halloj!

Idag hade jag lite mer tid på mig att ta mig till "skolan", eftersom jag skulle träffa några tjejor nere vid tåget 8.05.. och tåget är närmare än skolan. Men jag mötte Isabelle på vägen och tänkte inte så mycket på vad klockan var när hon sa att "vilken tur, där kommer vårt tåg", så de tjejorna träffade jag aldrig vid tåget, för jag var tydligen för tidig x)..men jaja, I Blankenese var alla 10:o klassare samlade 8.15 iaf, sen var det en massa tågresande och slutligen buss och då var vi på ett konsentrationsläger för att titta.
Guiden var en märklig filur med ögonbryn som var ifyllda i en kraftig blå färg och för övrigt var hon rätt färgglad i sina klädval.
I helhet så kan jag ju säga att jag "uppskattade" besöket på ett sådant här läger mer med min konfirmationsgrupp, eftersom där fick man en mer inblick i det. Här fick vi knappt se lägret.. utan arbetade mest i grupp och kollade på bilder och pratade (och jag förstod ju inte.. hehe..)

Jag, Jule, Jonas och Daniel hade i alla fall väääääldigt kul med Jules kryckor, haha! Jag var snäll.. skrattade bara lite sådär :) men de satte jules kryckor i knävecken på folk hela tiden, haha fan vad det var skoj då x).. snacka om att man var uttråkad.. och ja, lite dåligt samvete hade man fakitskt. Att man stod och skrattade på en sådan dyster plats... men just då var jag också rätt trött och hungrig för att tänka normalt. fy.

Efter skolan handlade jag tandkräm. Besökte Lidl här för första gången, wihooo :P..
Sen cyklade jag hem.. och det var typ dagen.

Tjingelinglingeling.<3

Amanda

25-26 september 2010 - Tyskland

Hallluuuuu på er,

Igår (lördag den 25te) var det YFU-träff. Jag fick äntligen träffat Marcis igen!!! Den jävlen hade dock haft sin kompis (från lettland, som med är utbytesstudent här.. bor i Bremen) hemma hos sig igår. Och guess what? Hans accent på engelskan.. lettisk,lettisk, leeeeeeeeettisk! T-T-T, trodde vi skulle göra framsteg här med andra språk, haha ;) Nämen han hade i alla fall haft en bra natt ute på balkongen med den här killen och pratat lettiska hela tiden, och det förtjänar han la dåååå, hehe.
Sen pratade jag lite med honom hur skolan osv är. Han funderar på att byta till 11te klassen och jag funderar på att byta till 10onde... haha och han är yngra än mig.. men sen har våra skolor olika "system" med. 10:e klassarna på hans skola har ett viktigt år och är massa stressade till skillnad från de på min skola.. på min skola är istället 11te klassarna stressade. Men ja, vi får se hur det blir.

På denna träff pratade jag även lite med en annan lettisk tjej, en kille från amerika som hade BRAAA tyska (han hade ifs lärt sig det i 2år). och några andra. Men hur som helst, så denna amerikanska kille.. okej, han var väl okej.. men aaa, snacka om skryta med sin tyska. Jag vet att man ska vara stolt ifall man kan. Men han började prata med Marcis värdpappa OCKSÅ om att "visst ska man prata tyska om man är här?" JAAAAAAAAAA, jag vet, jag vet din blörk, jag försöker och det är kommer väl så småning om.. MEN JAG HAR INTE LÄST DET I TVÅ ÅR  HELLER DIN BLÄ :)

Jaja, efter träfeen (och pickniken) så åkte vi och handla, sen skypade jag med min släkt och familj och ja.. that was it I guess.

Idag var jag och kollade på Lenni när han spelade handboll. Hans lag vann med 9-6. Coolt vaaa? :) En spännande match var det också! Lite inne i spelet var man, haha.
När jag kom hem åt jag och sen gick jag upp för att vila, satte igång filmen "i hennes skor" och ja, tiden gick och sen vart det mat igen, haha.
Det fanns en tanke att jag och Birte (i alla fall) skulle gå på bio ikväll, men bion började försent, så vi tar det en annan dag istället, det är ju trots allt skola och så imorgon.

Ha en trevlig kväll!

Byeeee. <3

Amanda

The new shoes

Jag skulle ju visa er de nya skorna. (där har ni med dem där strumporna som jag köpte tidigare)

*smack*


23-24 september 2010 - Tyskland

God eftermiddag!

Igår så slutade skolan redan vid halv tolv. Jag hade först sport och sen var det konst. Jag blev klar med min bild, haha x)
Efter skolan åkte jag hem och lite senare kom Lenni också hem. Tanken var att jag skulle sätta på värmen i ugnen kl 13.00, så auflaufen skulle bli klar en halvtimme senare, när han kom hem.. men av någon anledning så kände oturen att den ville dyka upp, så jag har ingen aning varför.. men efter mer än 50 min, så gav jag upp, den skulle inte bli klar.. så vi fick äta müsli, haha.. åh tragiskt! :P
Följde med han sedan till handbollen, tittade på ett tag, och körde sedan hem.

På kvällen kom min "Kontakt-person" - i fall det skulle uppstå några frågor eller problem så ska jag höra av mig till henne. Vi pratade lite kring hur jag har haft det, hur jag har det och annat smått och gott. Sen åt vi den där auflaufen (haha) och sallaaaad! x))

Idag (24), slutade jag också halv tolv. Kan ni gissa en annan liknande sak med gårdagen? oturen. Den kände att den ville vara efter mig idag med. Jag hade glömt nycklen inomhus, och mobilen var rätt så näst intill död, så ett samtal hade inte riktigt funkat. Där satt jag i 3h och ca 30 min. Yippi :).. nej, det var lite kallt, lite regning och en lite väl gnällig katt. Varför fattar inte katter att man inte har någon nyckel, och kan inte släppa in dem, annars hade man väl gjort det till en början? t-t-t.. x)
Fick iaf ätet direkt när jag kom in i huset. Nu väntar jag på att Jule ska ringa och så får vi se om det blir en bio (step up 3D) idag, eller inte.

Ha det braaaaaaaaaaaaa. Tjingeeeling!<3

Amanda

22 september 2010 - Tyskland

Hallååååj!

Idag hade jag tyska först med sjundeklassarna, det var en bra lektion för jag fick arbeta med ett papper för mig själv. Sen handlade jag två mozzarella-bullar, åt och gick sen till nästa lektion - PGW .. under den lektionen satt jag och arbetade i min övningsbok.
Sen hade jag typ konst.. vi skulle rita av någon pasta som sen skulle förvandla sig till något.. jajo.. jag kan ju verkligen rita. öh. men jaja, jag ska inte vara där mer sen så, så det gjorde inte så mycket x)
Hade följde med Isabelle hem - en tjej från klassen och sen åt jag mittagsessen med Birte och Lenni :)

Skulle till dansen runt 6-tiden, men det blev inte så mycket med det, åter igen, haha.

Aoup... hoppas ni har haft en bra dag!


Amanda

21 september 2010 - Tyskland

Hola!

SOLIGT VÄDER VAR DET IDAG!! Jag vet att ni med har haft det, men ändå.. det var väldigt länge sedan!
I alla fall så började skolan åtta idag med engelska. Sen var det matte - yihaaa.. jag arbetade i min nya tyska övningsbok istället för med tal och sen åkte jag hem, åt och cyklade sedan tillbaks till skolan för att ha en tråkig historielektion :)

Senare på eftermiddagen åkte jag, Kai och Lenni till Elbe-stranden. Fin, fin, fin!
Där var en massa hundar också! wiiih, söwta x)

Några bilder därifrån:






Godnatt :)<3

Amanda

20 september 2010 - Tyskland

GRATTIS HAMPUS!!!!!!! :D<3


hahaha! Hoppas du har haft och har en bra dag, trots skitvädert ;)

Idag började jag i 10:onde klass eftersom de andra är på praktikum. Var nervös och lite sådant smått och gott. Men det gick bra! Hade bara en lektion med de idag och sen hade jag en lektion med sjätteklassarna.
Resten av veckan ser rätt lugn ut också faktiskt, jag behöver inte gå på kemi - och fysiklektionerna, och det är de som är de senaste lektionerna.

Efter skolan åt jag, som vanligt och sen åkte jag med Kai och Lenni till Blankenese och handlade en övningsbok till mig som jag ska ha på lektionerna när jag ändå inte förstår något (ex. religion), då kan jag arbeta i den istället, ett smart sätt faktiskt ;P

Ajaoo, ha en trevlig kväll! Snart blir det kvällsmat med ett bröd jag valde efter vi hade handlat boken, haha. Cibatta ;). Haha, jag beställde! jag sa då "jag skulle vilja ha en cibatta" och sen när han hade tagit det sa han något snabbt på tyska och jag bara "was o.O?" sen tog han det på engelska och skrattade, han hade en bra accent så han var nog rätt glad att prata lite engelska, hehe, gutt x)

Tjingeliiiing! <3

Amanda

19 september 2010 - Tyskland

Moin, moin :)

Idag åkte vi utanför Hamburg och gick på en "marknad", vet faktiskt inte riktigt vad man ska kalla det, haha. Men det var iaf massa folk klädda i medeltidskläder som hade satt upp tält, där de satt och åt och kanske säljde något och sådär. Det var som att gå in i en annan värld! Riktigt coolt! Lenni gjorde ett stolsben, det var nog rätt kämpigt men det blev i alla fall ett vackert resultat!
Ni skulle dock ha sett marken.. den var mindre vacker.. det hade regnat dagen innan där och så.. fyfaaaan vad kleggigt!! Maaaaassa lera, överallt. Mina skor var inte rena sen, nej. Åhhh, kom precis på att jag har glömt att tvätta idag, attans! Får göra det imorgon.

Sen åkte vi och kollade på Elbe från en annan vy, men det blåste jättemycket och började regna så smått och dessutom var vi trötta, så där stannade vi inte så länge.
Åkte hem.. och sen vilade allihopa, sen var det kvällsmat och nu.. ja nu vilar vi och chillar igen ;P eller ja Lenni ska nog sova nu, x)

Hörs imorgon!
Natti natt <3

Amanda

En drös äldre bilder och en drös kanske ännu mer äldre bilder?


En hungrig och skäggig broder :)

Här var det full fart på en liten bror, en pappa och en Booobsiii..

en glad mamma :D

en stycke fin mamma och en stycke fin pappa :D

en ekorre-Amanda med filt och en ekorre-Robin, hihi :)

chillarnaaaaa, hähä! ;P

MIN KATT!! Jag saknar dig massa,massa,massaaaa.

en fin människa & jag för typ 2-3 jular sedan? åhh.. vi ser ju riktigt unga ut ju ;)




för er!





Skriver om min dag senare idag. Nu är det kvällsmat!
Tjingeling! <3

Amanda

18 september 2010 - Tyskland

God kväll på er!

Idag har jag varit i stan med Paulina! Guuh så stort det är här och liksom det finns typ 5 st H&M på gångavstånd.. i Sverige får man ju oftast åka med bil för att hitta 5st H&M:s på samma dag.

Jag hittade iaf lite underkläder, hörlurar, marabou (shiet.. den smakupplevelsen o.O), en eyeliner & SKOR .. klackar.. kanske inte så bra nu, jag vet.. men jag fyller ju faktiskt snart år så behöver ha fina skor tills då :D
Ni kan få någon bild sen på skorna :)

Förresten så blev det "missförstånd" idag när vi skulle ta tåget.. det tog tid för mig att trycka biljett, så bomarna hann gå ner och sen när dem gick upp igen hade jag ju inte tid att springa till första vagnen som jag hade bestämt med Paulina som skulle hoppa på en station senare.. så hon ser inte mig därinne och går inte på, haha.
Så ja.. hon tog nästa tåg.. så jag stod mitt i centrala Hamburg ensam några låånga kanske 20 minuter :P och jag lever! haha ;P

Ne nu ska jag avsluta här serrni.. ha det så bra!
Godnatt <3

17 september 2010 - Tyskland



Smått kollage med bilder från idag för att jag hade tråkigt, helt enkelt.







Idag firade vi Jule som fyllde år igår! Detta blev min present till henne, baserat på att hon gillar grönt och på att det snart blir kallt om fossingarna, haha :P
Pusslet är ett "grattiskort" som hon själv pusslar ihop och får då se vad som är skrivet på baksidan.. jag skrev på svenska så det blev lite extra knåpigt, haha. Översätte det till henne när hon fick det dock, men det får nog bli google translate senare ifall hon undrar igen.. x)

Av de andra tjejorna fick hon smycken, en egengjord kokbok som hon själv kunde fylla på med recept, ett matförkläde, pennskrin, en sjal och ja, minns inte mer :P

Vi åt typ tacos, men ville man kunde man ta toast med.. haha, tyskar och mat alltså x) Till efterrätt blev det något amerikanskt och chokladpudding i en skål som alla åt ur :P.. det amerikanska var typ rispuffar + marchmellows (stavning?) värmt inne i ugnen i en form. sött, sött, sööööött!

Godnaaaatt <3

Amanda

16 september 2010 - Tyskland

Morsning :)

Hade sovmorgon idag vilket var jävligt nice med tanke på att det öste ner massa regn runt 8-tiden.. så det hade inte varit så kul att ta sig till skolan, haha.
På tysklektionen hände inte så mycket.. eleverna presenterade vad de hade arbetat med och jag satt där och lyssna som vanligt.
Möte sen Paulina och två andra tjejor, som jag inte minns namnet på och jag pratade med de ett tag och sen gick jag in till Frau schult och pratade om de nästa följande 2 veckorna, när resten ska på praktik. Vi kom inte direkt fram till något så jag ska in till henne imorgon igen.
Jag cyklade sen hem om satte på en film, åt och gjorde lite engelsk historie-läxa.
Sen var det dags för kunst. Ett av de roligaste ämnena.. jag vet att jag inte kan rita, haha.. men det är i alla fall intressant för jag fattar i alla fall lite vad läraren pratar om och sen kan man bara sitta och rita litegrann.. att det kanske inte blir sådär värst konstnärligt bryr jag mig inte så mycket om.

Här har ni bild på vad jag har ritat (den är inte riktigt klar än):





ja, det var det, det :)

Senare ikväll ska vi till ett shopppingcenter där man typ kan handla allt.. låter bra det, för jag vet inte alls vad man kan handla i present till en som man känner lite smått och som fyller år idag..ja,ja, det löser väl sig :)

Ha en bra dag! <3

Amanda

15 september 2010 - Tyskland

Hoj,hoj!

Har inte pallat blogga, helt enkelt.. min ända ursäkt x)
Men angående igår i alla fall.. så vaknade man med rätt okej väder och det höll i sig hela dagen!
Skoldagen började med tyska med 7:nde klassarna och på lektionen så läste de en historia och som uppgift så fick de något som jag inte uppfattade men två killar skulle då förklara för mig (fortarande på tyska) om vad den handlade om. Jag tror jag fattade helheten, men vissa ord blev man bara sådär.. "Öhh... finns dem?!" men aoup.
Sen gick jag upp till idrotten, satte mig ner och lutade mig mot väggen och började strax frysa och då kom jag på att jag hade glömt mina jävla vantar i klassrummet (!!), så jag skyndar mig dit, men alla var på rast och dörren var låst.. jävla fan. Går tillbaks och när alla har bytt om och sådant så säger läraren att vi ska ut och springa idag för att det är fint väder. Där sjönk mitt humör risligt mycket! Man skulle typ springa i 38 minuter tror jag på en bumpig gräsmatta.. jag hade varken MP3, bra skor, kondition, motivering och humör för det. En kille slutade kanske 3 min innan mig och i det hela taget så slutade jag springa efter kanske 15-16 min.. resten av klassen sprang till slutet. Haha! Äh, det gör faktiskt inte så mycket.

Efter den lektionen så gick jag tillbaks till klassrummet och där la mina vantar, pös in och tog dem snabbt.. tror inte ens någon hann se mig, haha.. och sen gick jag till religionen.. på religionen hade jag suuuupertråkigt och började tänka på allt annat. Jag frågade mig själv vad jag ville arbeta med i framtiden.. jag ville hjälpa människor men inte jobba inom äldrevård eller bli läkare... anorektiker har jag till stor del velat hjälpa sedan jag hörde att det fanns den sjukdomen.. sen vill jag göra min arbete kul också.
Så nu har jag nog en dröm.. och den utvecklades på en religionlektion i Tyskland.. haha!

Och nu hade jag tänkt dela med mig lite av den. hehe. Men mamma du får gärna hjälpa mig att fatta sådant med högskolepoäng och shit x)..
I alla fall så efter jag har gått ut skolan så vill jag antingen jobba i en restaurang eller liknande för att skapa erfarenhet inom köket eller så vill jag åka till Göteborg och gå på en högskola med inriktning på Dietist. Och det är här jag inte fattar det mamma.. utbildningen var på 3 år.. men för att komma in på den måste man ha ett visst antal högskolepoäng.. men hur länge ska man då gå på högskola och kan man läsa på vilken högskola som helst :S?
I alla fall så hittade jag att utbildningen var i Göteborg som närmast.. de andra var i Uppsala och Umeå. Så då får man väl återigen flytta ifrån Svedala, haha.
Sen får man väl jobba lite till inom något som kan ge förmåner för att få jobbet lättare och söka jobb på olika ställen här nere i södra skåne.
När jag sen har jobbat som dietist ett tag och mött på många ungdomar så är sjuka (kanske t.om samma sjukdom) så vill jag ha någon lokal på sjukhuset eller sådär, där vi träffas varje vecka och typ pratar, gör lekar och typ hjälper varandra. Sedan på vissa lov så har vi något läger.. om då något av detta är möjligt.. många av personerna kommer ju att vara sjuka och kanske inte kan delta.

Ja well.. något liknande det där x)

När jag kom hem från skolan så åt jag med Birte och Lenni och sen gick jag upp och sov, haha... var i någon himla dvala men drog mig upp ur sängen när klockan började närma sig fem. Då gick jag ner och åt kaka och sen gick ja och Birte och kollade på naturen här runt om kring.. sjuuuuuukt vacker natur!!! och när solen stod på så då med.. man var ju i en tavla x)

Jag skulle dansa senare på kvällen.. men det blev inte så mycket med det, eftersom det blev "missförstånd".
Hon som skulle hämta mig hade ringt hem till oss och sa att hon blev sen på skolan så vi träffades där istället.. men eftersom vi var ute på en runda så såg vi ju inte det fråns senare.

Jag kollade även på grey's anatomy här... på tyska, ehe :P.. det hade väl funkat.. bara det att de är inte på samma säsong som vi.. eller jo kanske.. men de är avsnitt efter.. uh :(

tjineing<3

Amanda

13 september 2010 - Tyskland

HOJ!
Idag hade jag sooooooovmooooooorgon :D yej!!
I skolan gjorde jag typ verkligen ingenting.. sjätteklassarna var en kvart försenade till lektionen och på lektionen samlades de i grupper och läste upp historier som de hade skrivit.. sen valde de en historia och en uppläsare.. resten av lektionen gick ut på att varje grupps "utvalde" presenterade historien.. och that was it :P

Jag cyklade hem och åt maaaat med Kai och Lenni.. sen åkte Kai till jobb och jag och Lenni gjorde läxa. FI.. religion på tyska är INTE lätt.. okej, INTEEE LÄTT! :)
men jao x)..
Cyklade sen till kören och idag var det inte jätteskoj för allting tog så lång tid och ja.. jag vet inte.. upprepningar hela tiden och sådär. Sen visste jag inte själv vad jag höll på med xP ena stunden står man och sjunger med supranerna och andra stunden så kommer man på sig själv att man sjunger med killarna.. haha shit xP

Kom hem sen och åt igen.. haha :P & ja.. nu är jag här då.. tillbaks i mitt härliga rum!

Godnatt på er <3


Amanda

12 september 2010 - Tyskland

Oki.. I know.. it is den trettonde idag, but I forgott..

Det var då den tolvet ja.. halvårs-dagen! Det kändes ju lustigt, inte så komiskt och lagom ensamt. Men det flöt på rätt bra i alla fall. Kai tyckte vi skulle göra något, så jag inte försjönk i tankar vilket jag med ansåg var en bra idé.
Så jag, Kai och Lenni tog s-bahn till Altona (med ett gammalt tåg till en början - det kommer typ bara en gång om året så alla springer runt med kameror :P).. det var iaf coolt! I Altona gick vi på ett Museum som handlade om kusten, Elbe, osv. Så jivla najs det var!
Sen åkte vi hem och åt, och på kvällen skypade jag läänge med Robin! Haha.. vad gör man liksom? Det som var "kul" det var att vi satt och diskuterade om vi skulle ha msn eller skype, var kvalitén var bäst.. vem fan sitter och diskuterar en sådan sak när man har något som är värt att firas? ahh MANN! det var döskrattretande! :P
Ajo.. det var typ om den dagen, haha.
Tjingeling <3

Amanda

11 september 2010 - Tyskland

Idag har det faktiskt inte hänt så mycket. Redan när jag vaknade upp imorse kände jag skum.. lite vimsigt och sådär. Gick ner och åt frukost, sen tillbringade jag mestadelen på mitt rum idag. Usch, kändes som jag hade någon infektion på gång. Men jag hoppas att jag har "vilat" tillräckligt idag så det inte blir något. Vill ju för fanken inte bli förkyld och sitta och snyta mig inför klassen, haha!
ja,ja, ilandsproblem ifall det händer :P

Men aou.. nej, inget mer vettigt att säga idag förutom att det är 20 dagar till ROBIN!! :D och sen är det 22 dagar till födelsedag ;D yeaaah :D

Jaja, nanna så sött <3

Amanda

10 september 2010 - Tyskland

Hej, hej!

Har nog inte sådär jättemycket vettigt att skriva idag faktiskt.. men hur som helst så var det då skola som vanligt med start kl 8:a. PGW, historia på engelska och sen engelska. Slutade 13.15.
Alltså jag blir förvånad över mig själv nu för tiden. Presentationen på PGW:n gick verkligen suuuperbra! Jag var till och med den enda som lyckades då presentationen lite rolig eftersom hela klassen skrattade under ett tillfället :P minns inte vad det var om, men tror det var om att jag frågade hur de uttalar EU och så fatta inte läraren vad jag mena typ från början fast jag uttala det rätt. Haha.
Jaja änyway.. jag var inte lika nervös som jag brukar vara.. och det lönade sig, för presentationen blev mycket bättre!
Så får tänka på det senare, vid nästa tillfälle, haha.

Efter skolan åkte jag hem, visste inte riktigt vad jag skulle göra.. Ville ha tag på Marcis men hans mobil var avstängd och FB var han inte inne på.. så ja.. inte så mycket med det.
Kvällen tillbringade jag i alla fall med Janne och hans vänner, samt till en början resterande familjemedlemmar här :)
Det var en riktigt gó kväll :D haha :)
Fast jag hade i för sig dum huvudvärk.. vet inte varför den kommer ibland bara sådär, men jaoo xP
Imorgon åker Janne tillbaks till Frankrike så jag sa hejdå till han nu för jag pallar inte gå upp så jävla tidigt när jag har helg, haha! :P

Aoup men jaoo.. vi hörs! <3

Amanda

9 september 2010 - Tyskland

Goder kväller folket!

Dagen började att man tittade ut och såg rätt mörkt väder.. stiger ur rummet och ser en lapp från Birte att det regnar så ifall jag ville ta bussen så kunde jag ta den ifrån en station och åka två stationer, hehe, så rart :D
Men jag tog min cykel trots duggregnet. Min första lektion började 10 och då hade tyska med 6:te klassarna. Det som jag gjorde i tyskväg var att skriva en diktation.. det gick ju rätt dåligt, haha.. men vafan, gjorde mitt bästa ;P
Åkte sedan hem för jag hade två timmars paus :P
Tillbaks var jag kl tio i 2 i skolan och då hade jag kunst. Blev förvirrad ett tag för klassen kom inte och klockan närmade ju sig 2.. så jag gick lite fram och tillbaks, frågade tillslut en man och han visade in mig till var klassrummet låg.. och ja, det var typ öde? så mitt schema stämmer inte med klassrummet.. men däremot så var det klassrummet mittemot och alla var redan där inne o.O blev lite chockad :P men ja x)
Jag hade min dikt som Robin hjälpte mig att leta efter och jag började då beskriva dikten i bilder.. och ja, jag är en barnslig ritare.. haha! Jag lovar att visa er min bild sen ;)

För övrigt har jag bara chillat idag, ätit vitt bröd, auflauf och sallad :D
Nu ska jag snart sova.

God natt!<3

Amanda

Skillnader. Tyskland - Sverige

Tänkte ge er några skillnader mellan Sverige och Tyskland, som jag lovade för någon dag sedan.

- Saft är juice och när man blandar kolsyrat vatten med juicen så kallas det med för saft.
- Man dricker sääääällan vanligt vatten. Det är kolsyrat som gäller.
- Bröd är väldigt vanligt att man äter. Vissa har det som huvudrätt på dagen. (ex. min OSK-familj)
- När man äter kan man äta på något som liknar skärbrädor istället för tallrikar.
- De ställer typ aldrig in smör och dricka i kylskåpet.
- ostarna skär man som vanligt men det blir liksom mindre skivor pga hur osten är formad.
- När man äter så är det väldigt mycket mer vanligt att man delar på maten innan man äter. Ex. orkar man inte riktigt så tar man ett halvt bröd och låter resten vara kvar i brödkorgen. Lika så kan man dela på en munk och när man har ätit halvan och känner för den andra så äter man den också.
- coca colan inne på Rossmann i alla fall har nästan halva priset än den i Sverige.

- I skolan är folk mer "entusiastiska". Att räcka upp handen gör många frivilligt och många vill prata, diskutera och ja, helt enkelt ha ordet.
- Skolsystemet är helt skiljt från Sveriges. Man går i samma klass från Vorschule (förskola) till 10:onde klass och sen väljer man profil i 11 till vanligtvis 13 klass.. men det håller på att ändras till endast 12 klasser. Min skola är en av de som redan har ändrat till 12. Sen gymnasiet då.. det börjar man redan som 4 eller 5 klassare, tror jag? Så i min skola finns där 11 åringar.. de går på gymnasiet också, haha.
- De allra flesta mindre barnen har "samma" modell på skolväskan men olika motiv.
- när de små barnen börjar skolan är det en tradition att de får en godisstrut -har ifs nämnt detta tidigare.
- Man säger inte förnamnet på lärararna.. utan Frau eller Herr.
- Man tar oftast med sig matlådor till skolan, men där finns så man kan köpa något på den tidigaste rasten, tror jag.
- skolan är mer strukturerad! Varje ämne har sin mapp. Alla har ett eget pennskrinn, osv. Ni fattar, hehe.
- man skriver på en grön tavla.. alltså ingen whiteboard, på denna skola jag går på.
- på gymnastiken ska alla smycken av, utom piercingar dock.
- när någon har har presenterat något så knackar man med en hand i bordet (på vissa lektioner) istället för att applodera.
- de frågar fortfarande läraren om de är tillåtna till att gå på toaletten.
- De snyter sig "bara sådär", haha. Typ i klassrummet och så.. ovanligt för mig.. folk brukar vanligtvis gå in på toaletten vad jag minns, hehe.

- i sängen har man en stor kudde!
- de har några nya fotoautomater i någon affär och det är typ billigt och smidigt.. man tar med ett usb.. kopplar in det i maskinen.. och vips.. sen betalar man i kassan.

8 september 2010 - Tyskland

Hallooooooo på er!! :)

Haha, tack mamma för senaste kommentaren :D & duuuu, det är ju dina "Ögon-gener" haha ;) MEN MAMMA! Var håller kanadensarens hotmail hus? x)

Om dagen nu då.
Upp klockan åtta. Öh! Så åkte jag och hade tyska med 7:de klassarna. Först kändes det lite skumt att stå där som en främling men sedan kom lärararen in i klassrummet och det kändes lite bättre.
Hon frågade mig om jag ville presentera mig själv och först kände jag att jag inte vill men hon verkade tycka att jag skulle göra det så... vips.. så stod jag framför klassen och sa: "ich heisse Amanda, Ich komme aus Schweden.. ich bin 17 jahre alt und ja..." sen fick jag fortsätta på engelska, haha. Vet ni vad?
Jag blev inte röd i huvudet och jag börjar itne skaka eller sådär och jag var typ inte nervös- Shit.. jag tror jag har utvecklats :P.. jag menar inte att det kommer vara såhär varje gång! Men att jag i alla fall har lyckats göra det en gång och allt gick super.. då.. alltså.. det betyder rätt mycket x)
Sen det här med nervositeten.. klart jag kommer ha den mycket vid presentationer men alltså.. saker som jag brukade vara riktigt nervös för och trodde jag skulle vara nevös för är jag inte och jag antar att det beror på att jag känner att det inte är lönt eller något :P.. förstår ni vad jag menar? Alltså om jag skulle ha varit nervös för alla de sakerna som jag vanligtvis skulle ha varit nervös för så skulle jag ha varit ett nervvrak för fan! :P

Tysk-lektionen gick förresten bra! Jag fick översätta lite på egen hand med de andra gjorde annat.
Efter lektionen gick jag upp till sporthallen. Men läraren kom inte så alla gick hem, inklusive jag. 2h senare började religionen. jag gjorde inget annat än ritade i min kalender under hela lektionen :P för jag fattade typ ingenting.. hehe.

Efter skolan cyklade jag hem och när jag kom hem åt jag pasta och en tomatgryta med Lenni och Birte.. gotti, gott! :)
Sen gick jag upp på rummet, satte mig vid min trofasta dator, haha och ja.. sen kom Nora och hälsade på, berättade att hon kom och hämta mig senare, osv.
Klockan tio i sex mötte jag Nora igen och vi cyklade till dansen. Krånglig väg!!!
Jag tittade bara på dansen idag hade jag bestämt mig för och ja.. haha! jag ska nog börja ;P Väldigt lustig kurs dock, men jag går dit för att ha kul :)

Cyklade sen hem med Nora igen och sen satte jag mig och åt igen, hihi. Sen hämtade jag min dator, visade min blogg och lite annat för Kai und Birte! :) Mamma, de gillade också mina bilder, haha! ;P

Ne nu ska jag pysa. SOVMORGON IMORGON!!! YIHAAAAAAA.

God natt <3

Amanda

Fourteen pictures




























7 september 2010 - Tyskland

Hallo alles!

Idag startade min dag rätt bra, det känns som att jag går upp vid 9 nu vid 8.. eller alltså ni fattar. Det känns inte lika tungt för jag har börjat acceptera tiden och vänjer mig.
Gick i alla fall ner till korsningen där Jules mamma och hon sen hämtade mig, eftersom cyklen stod på skolgården sedan igår.
Lektionerna idag var riiiiiiiiiiktigt tråkiga. fi fan. Fattade typ nada av PGW:n och seminaret. Engelskan var väl ändå helt okej.
Efter skolan cyklade jag hem, kollade klart på filmen och sen chillade jag lääänge på mitt rum tills maten var klar. Då gick jag ner och åt med de andra och efter maten så gjorde vi Lennis läxa och sen spelade vi memoryspelat jag köpte till han :)
Gick senare upp på mitt rum och fixade med mappar och böcker för skolan och ja.. nu blir det snart natti natt. Upp 8 igen imorgon, Uh!

Schlaf gut Leute!
Godnatt <3


Amanda

6 september 2010 - Tyskland

God kväll!

Vad borde jag göra nu? SOVA, men ja.. jag måste bara skriva ett inlägg först.
Idag har varit en rätt fullspäckad men samtidigt inte-dag. Gick upp tidigare än jag behövde för jag visste inte när jag behövde gå upp.. åkte till skolan med Kai för att hitta frau shuldt så jag kunde få mitt riktiga schema. Jag fick mitt schema och såg att jag hade en lektion typ 2h senare, så jag åkte hem och gjorde engelskläxa, hehe.
Sen åkte jag tillbaks till skolan och hade tyska med 6:te klassare. fan vad nervös jag var innan vi började.. trodde de skulle vara lite kagiga.. men icke! Hur intresserade som helst av mig ju :P
Så min första tysk-lektion gick ut på en lek som jag knappt fattade vitsen med.. men jaja x). Innan jag cyklade hem tänkte jag köpa mig en läsk, men nepp. Skitmaskinen snodde mina 1 euro och 10 cent, far åt skogen din fan ;(

Hemma började jag kolla på en film - When in Rome. I like it so far :)
Men jag han inte se klart hela för jag behövde äta och sen var det min första körlektion. Haha läraren är knaisg och galen :P Jag gillade i alla fall det :)
& efter kören var det födelsedagskalas för Rike! I början var jag rätt obekväm. känns lite småjobbigt att ofta bli vald sist att bli kramad och typ ja sådana småsaker liksom.. sådana saker som gör att man undrar ifall man någonsin kommer bli vän-vän och inte liksom bara "en från sverige" men ja, det försvann senare och jag hade riktigt trevligt! :))

Kom hem för sent.. för jag läxa ju.. ska göra en liten presentation imorgon i PGW. DÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ. HAT OCH DÖ. men det blir nog bra det med.

Hörs i morgon. tschüss!

Amanda

5 september 2010 - Tyskland

Ni som kommenterar med er kommentarer "grym blogg"/"intressant blogg", och annat skit. Lägg ner. Jag vet att ni inte läser och jag vet att ni bara är ute efter besökare. Jag skriver denna blogg för att komma ihåg mitt år här, jag skriver denna för de hemma i Sverige. Jag behöver inte era kommentarer, OK? Ni läste väl förstås inte detta heller, för ni är rätt så upptagna med att få besökare, eller hur?

Hampus, uppskattar dina ansträningar för att ge mig besökare, men ge mig några vettiga då ;) haha!

Så.. Idag.. gick upp och åt frukost därute tillsammans med de andra. Solen stod ju på, precis som igår, så det var härligt att äta frukost ute :)!
Senare åkte vi in till Hamburg för att kolla runt lite på konstfestivalen. Världens bautakarneval och det var riktigt coolt! Såg en salsa/samba grupp från Sverige där, yihaa ;) Kai tog foto, så de fotona får ni nog se senare :)
Har faktiskt inte så mycket mer att säga idag för jag har mest tillbringat min dag där.. och ja juste, sen har jag ju gjort min äckliga jävla läxa med och jag ska påbörja en nya senare. Men först blir det nog auflauf, det är typ gratäng fast översättningen säger gryta, haha. Men för mig är gryta på spisen och inte i ugnen x)

Intresserad av att se hur jeansen och en av tröjorna jag köpte igår ser ut?
Well.. här är de iaf.




Ja, det var typ det.. fast juste! jag funderar på att skriva ner lite saker här sen som skiljer sig ifrån Sverige, men ja.. jag gör det senare, ska pysa nu.
Tjing tjong!

Kramar <3

Amanda

4 september 2010 - Tyskland

1 vecka i Hamburg idag.. och vad firade vi det med? 4 timmar på ett sjukhus. Oh mein Gott! Jag har för första gången med åkt ambulans.. det var väl lite småhäftigt men ändå.. trodde inte riktigt jag skulle åka ambulans första gången i mitt liv efter en vecka i Hamburg, hehe.

I alla fall, så ska jag nu berätta om min dag, så ni får reda på sjukhus historian snart :) (nej, det var inte jag som skada mig.. så oroa er inte för det under tiden xP)
Jag fick följe ner till tågstationen med Birte idag, för att jag inte hittade såklart. ;/
Senare kom Jule B och vi åkte sen vidare till Blankanese för där var Jule F och Rika.. Tågen klyddade som fan så det tog jävligt lång tid!!
Väl framme i staden så går vi runt och kollar i affärer och sen går vi även lite på festivalen som var.. vi tog något att äta där. (btw... HAMBURG HAR AMERICAN APPEAL!! :D) ja, men ja x).. sen åkte Rika hem för hon skulle ha lite "födelsedagsmiddag" eftersom hon fyller år på måndag och vi fortsatte att gå runt i affärer. När vi blev så jääävla trötta så började jag och Jule B tråna efter Coca x) så vi gick till Rossmann och alla 3 köpte vars en.. sen var det dags för tåget hem. Första tåget var en station och när vi hoppar av det ser vi det andra tåget och vi vet att det snart ska avgå så vi börjar springa för att hinna med. Jule F hoppar på men strax innan Jule B ska hoppa på hör hon pippet som betyder att man inte ska hoppa på för dörrarna ska stängas och tåget ska gå, så hon blir stressad och springer på men glattar för att hennes sko är slät och faller neer med halv kroppen mellan tåget och plattformen. Alltså seriöst tänk er den jävla smärtan att falla med all sin kroppsvikt bara sådär och sen fastna.. aj som saaaaaatan. Och ifall hon inte hade reagerat med sina armar hade hon fallit ner under tåget.. oh scheisse alltså!
I alla fall så började hon ju såklart att gråta något enormt när hon kom in i tåget, av både smärta och chock. Vi satt där riktigt länge och sedan kom ambulanspersoner ner och började prata med henne och kände lite på hennes ben och sådär, sen bestämde de sig för att hämta deras form av rullstol och ta upp henne från tunnelbanan. Det var rätt knepigt att göra det för där var ju rulltrappor upp och sådär.. men ja, det lyckades och det var nu jag fick min första ambulanstur genom Hamburg.
På sjukhuset var allt så himla segt och rent ut sagt sjukt. Personerna som jobbade var ju rent ut sagt löjligt okänsliga och för obekymrade för att arbeta med vad dem gör. Efter ca 4h var vi klara där inne och kanske en kvart innan vi lämnade sjukhuset så var där 3 sjukhusmänniskor inne i samma rum som oss och de säger några ord och sen går alla ut ur rummet samtidigt och pratar med varandra.. Jule B:s mamma sa typ hejdå och de var för upptagna med varandra för att höra.. alltså, hallå?
Men ja, ut ifrån sjukhuset körde vi Jule B i en rullstol och i bilen var där inte så mycket plats så jag fick sitta i Jule F:s knä och döda hennes ben, haha x)
Ja well.. händelserik dag dåja.. slutgiltiga ord får bli att det för min del har känts som en väldigt givande dag trots olyckan! Men jag kände väl att jag kom dessa underbara tjejor lite närmare och att ja, att man får vara lite mer försiktig med ens liv. Det hade fan kunnat vara jag som hade glattat och well.. jag har inte styrkan i armarna som Jule hade så då hade jag nog varit död nu.. äh åh fy fan!!

Kai och Birte... måste bara nämna de med! Så jävla underbara! Jag pratade 2 gånger med de i telefon och det frågade om det var bra med mig (eh, ja :P haha!) och om det var säkert att de inte skulle hämta mig för det gjorde de mer än gärna! Jag sa ju dock nej, men så omtänksamt alltså! & sen när jag kom hem så fick jag en kram ifrån de båda pratade med de lite kring allt som hänt och de frågade mig fortfarande om jag mådde bra.. haha, x')

BTW.. Jag sa typ min första långa tyska mening idag, haha!
"Vielen dank für fahren mir zu hause und Alles gute Jule!" haha.. kanske lite små språkfel därja, men jaja, ett försök iaf och de förstod mig, hihi x)
Betyder förresten (för er som inte vet..) Tack så mycket för att ni körde mig hem och "Krya på dig" Jule!

Ja... well.. natti natt på er! <3
Amanda

3 september 2010 - Tyskland

God kväll Leute! :)

Exakt en månad kvar tills arton, shiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit. Lite konstigt det där ju.. man har länge velat bli arton men nu vill jag nog fan inte bli det mer :P.. & dessutom känns det rätt konstigt att för första gången inte tillbringa sin födelsedag med den som födde en och såklart fadern min x)

Men till nuet/dagen nu.
Först gick jag upp tidigt.. yej :(.. sen i skolan så började en kille med namn constantin (eller något) prata med mig och på lektionen satt jag bredvid honom och nu fick vi en äcklig jävla läxa i det ämnet så vi ska göra en presentation tillsammans.. typ. usch, jag vill inte prata inför klassen, på något språk.. men men x)
sen var det historia på engelska, helt okej faktiskt.. vad jag minns o.O.. fick ingen läxa i alla fall, haha.
Sen engelska, fan.. jag gjorde onödigt mycket igår.. som jag även anade.. men jaja, då är jag lite mer rikare på globalisering, haha?
Sista lektionen hade jag följe med Constantin till spanskan (som är på en annan skola) och ja.. jag hoppar nog av spanskan. De talar för mycket tyska för att det ska vara en spanskkurs.. och jag får därför inte ut så mycket av det heller eftersom det är förklaringar på tyska inför ett annat språk och massa annat pladder.
Constantin frågade mig nu om jag hittade vägen hem igen.. I said yes.. well I had veeeery wrong. Jag var i väldigt fel riktning mååånga gånger. Och trots att det kändes hopplöst så höll jag mig cool (;P) och tänkte att jag förr eller senare skulle bli uppring och frågad över vart jag var :P.. Vet ni vad? Jag hade en väg till att följa när Kai och Lenni hämtade mig. DENNI! att hitta nästan hem i Tysklands näst största stad när ni har kasst lokaliseringssinne.. det är ta mig fan braaaaa!

Jag åkte hem och åt pannkakor med nötcream och socker, pratade lite med familjen och sen gjorde jag vid mig. Jule kom och hämtade mig och då åkte vi ner till en MIIIIIIIIIIIIINI (okej MINI) festival och ja.. Rike åt en crêpe sen åkte vi nästan direkt hem till Jule. Vi hade verkligen skitkul! Längesedan jag skrattade så mycket!
"normally I eat ... normal?" - hihihih x)
sen kollade vi även pyttelite på tv, såg bilder och film från hennes halvår i USA och sådär. Ja.. som sagt, det var sjukt trevligt! Gillar verkligen de där tjejorna!

Jag, en annan Jule och Rike åkte sen hem.. de följde mig hem så jag inte skulle bli vilsen igen.. haha! SÜSS! x)

Godnatt<3

Amanda

2 september 2010 - Tyskland

Jag tappar hår. Mycket hår. Varför? stress och mög. Nästan obehagligt att efter duschen igår så tappade jag bara mer och mer.. inte så att jag kommer att bli skallig, men ändå´..

hade ju såklart med glömt engelskläxan s¨å den fick jag stressa med nu på kvällen..sen är jag även stressad av tiden för jag vet att jag börjar imon kl 8..vilket betyder att jag ska stiga upp tidigt imorgon och ja.. jag behvöer min sömn. Robin hjälpte mig i alla fall med lite av min läxa. TACK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
& ja, jag vet att det är mycket fel i texten men jag pallar inte, hinner inte och orkar inte.

Dagen idag har annars varit okej.. började 2 och slutade halv 4.. hade bara konst. Fick reda på att det finns en svenk till på skolan som går i klassen under mig. Får se om jag hittar henne någon dag.
Vi hörs!

Kärlek och sov gott!


1 september 2010 - Tyskland

Ny månad dåja. Eftersom det har funnits så mycket känslor så känns det som jag har varit här jääättelänge. Så när jag hör ny månad så tänker jag "shit 2månader.." men neh, det är ju faktiskt inte mer än 1 månda och 2 dagar, haha.
Dagen idag skulle jag vilja säga vara bra! Jag klev upp tidigt i morse eftersom det var sagt att jag skulle joina 7:nde klassarnas tyskklass.´Uhh, det var längesedan jag cyklade, åt och allting sådant så tidigt.. öh, illa jag mådde för kroppen var inte alls van, kände mig riktigt svag! Kai följde i alla fall med mig till Skolan idag och försökte hjälpa mig att hitta.. men när vi hittade Frau shuldt så sa hon att hon 7:klassarna tyvärr skulle ha prov idag och att hon bad så mycket om ursäkt för att hon inte visste om det igår. Well.. det är ok, alla gör fel, men det kändes rätt surt. Cyklade hem igen med Kai. Han gjorde kaffe och jag gick och la mig, haha. Uh.. hamnade i en sådan härlig dvala men var rädd att jag inte skulle kunna stiga upp sen när det var dags.. men det gick utan problem. Steg upp lite efter 9.. byte om till idrottskläder och cyklade till idrottshallen med Kai, även där var vi lite förvirrade men det kom dit människor sen och jag sa hejdå till Kai och gick in i sporthallen. Jag kände mig så lost i början och undrade hur man skulle få en syl i vädret bland dessa människor. Där fanns en rätt blyg tjej som jag började med att fråga när jag inte förstod vad som skulle göras eller sådär.. men jag tröttnade rätt snabbt på att "anförtro" mig till henne. Kanske låter taskigt av mig och jag bör kanske inte vara denna som "utesluter" folk.. men känslor far och hit och dit, jag är nervös och ur balans och att få något litet pip till svar, knappt en blick och en liten visning över vad vi skulle göra gjorde mig frustrerad. Jag ville bara hjälp, jag ville inte bita henne och hur farlig såg jag egentligen ut?
Så jag började fråga en annan tjej och hon var mer hjälpsam och glad av sig. Denna gång hittade jag rätt.. för hon pratade rätt mycket med 2 andra tjejor och ja.. alla frågade mig sen ifall jag ville spela tillsammans med de (när det var dags för att spela tillsammans) och jag svarade såklart ja!! Jag fick en syl i vädret och kände mig lite mer trygg!
Efter idrotten gick vi till rummet man äter i och åt litegrann sen var det dags för religion.
Fan jag fattar inte varför jag blir röd i huvudet så lätt!!! Idag blev jagd essutom jävligt förvirrad av det för jag brukar känna när det är påväg.. när jag hamnar i en stressad situation eller så... men det kändes knappt som en sådan.. religionläraren sa att jag kunde presentera mig lite.. jag svarade direkt att jag knappt visste vad jag skulle säga, men hej jag heter amanda, jag kommer från Sverige .. sen var jag röd i huvudet, tror jag o.O och sen sa jag att jag skulle bo här i ett år och sen ville jag ha bort alla blickar, haha x)
Jag fattade typ inget på religion-lektionen men på ett papper som vi fick tog jag en penna och markerade dem ord jag förstod istället för att fokusera på att fatta hela texten, för det var så jävla omöjligt. Läraren sa att det var en svår text till sina tyska elever, så hur skulle jag då fatta x)?

Jag cyklade hem efter religonen.. hittade direkt hem, hihi. Jag slog även Robin en pling på vägen, det var länge sedan man hörde hans röst så jag tyckte att jag kunde belöna mig själv lite eftersom jag var nöjd med dagen, haha ;P
Väl hemma så fick jag hjälp av Janne att ställa in cykelfan i garaget sen så hade han lagat mat till mig, han själv och Lenni. Så vi åt pasta med egengjord pastasås och ost... mummmmmmm :)!!!

Amanda

RSS 2.0